Dušan Dušek
Nitriansky kraj

Dušan Dušek
(1946, Gbelce)
Nitriansky kraj bol so svojou históriou pre Lupu a deti veľmi zaujímavý. Dali sa v ňom čítať poznatky až z čias Veľkej Moravy. Písmo vtedy len prenikalo na naše územie a prvé literárne diela sa vzťahujú k desiatemu storočiu.
V jednej chvíli objavili sa však pred Lupou na literárnej mape literárne diela, ktoré modernej dobe neunikli a dostali rozhlasovú, teda zvukovú podobu, alebo dokonca filmovú, čiže zvukovo-obrazovú podobu. Sú to diela autora Dušana Dušeka, ktorý pochádza z Gbeliec. Venuje sa tvorbe scenárov pre film i rozhlas.
Deťom a Lupe sa však zapáčili aj jeho dávne príbehy o Pištáčikovi. Dokonca hlavnému hrdinovi, Pištáčikovi, poradili, čo robiť v časoch, ak je na stromoch priveľa ovocia, a ako predbehnúť včely, keď sa do vás pustia pri varení lekváru.
Galéria našich prác
Zbierka nápadov
- Vybrať kôstky a uvariť ovocnú polievku.
- Zavariť a nechať na zimu.
- Urobiť smoothies.
- Urobiť lekvár.
- Rozdeliť na niekoľko častí, dať do škatuliek ako zásoby na zimu.
- Upiecť koláč a potom ho predávať.
- Semienka, výhonky alebo kôstky znova zasadiť doma, aby sme mali ovocie vždy po ruke.
text: Oliver, Viki, Sára, Karin
Ovocný koláč - Bublanina
Recept
Natrháme si čerstvé ovocie, napríklad jablká, hrušky, maliny, černice, podľa toho, aké ovocie máme. Urobíme si cesto.
Do misky si dáme 2 hrnčeky polohrubej múky. Potom pridáme 4 vajíčka a 1 hrnček práškového cukru, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor a zamiešame. Cesto rozotrieme na plech. Poukladáme naň ovocie (čerstvé alebo zavárané). Koláč dáme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 150 stupňov Celzia 45 minút.
text: Viki
Jablkový koláč
150 g hladkej múky
350 g polohrubej múky
2 vajíčka
100 g práškového cukru
polovica masla
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
Všetko spolu zmiešať, rozdeliť na dve polovice a rozvalkať každú polovicu zvlášť. Prvú rozvaľkanú časť dať na plech, poukladať postrúhané jablká a zakryť druhou časťou cesta.
Pečieme cca 35 minút, na 200 stupňov Celzia.
Na upečený koláč kladieme kúsky čerstvých jabĺk a zdobíme šľahačkou.
text: Karin
Ovocné pokušenie
Recept na lekvár
Ovocie - jeden druh alebo rôzne druhy
500 g kryštálového cukru
želírovací prípravok
štipka škorice
Ovocie nakrájame na malé kúsky a v hrnci varíme, postupne pridávame cukor, želírovací prípravok a na záver štipku škorice. Varíme do zhustnutia. Horúce nalievame do pripravených pohárov a zatvoríme viečkami. Poháre sterilizujeme.
text: Sára